Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı

GENEL BİLGİLER  :

Turizm ve Otelcilik Programı,1994-1995 Eğitim Ve Öğretim yılında yüksekokulumuzdaeğitime başlamıştır.Yüksekokulumuz , iki bloktan oluşan 8800M2’lik kapalı alanı.,22 Dekarlık çamlık ve çevre düzenlemesi yapılmış bir okulda Eğitim vermektedir.Programımızın 75M2 Yiyecek içecek servisi uygulama alanı ve Kat Hizmetleri Uygulama odası vardır.Ayrıca 40 Bilgisayar ile Otel Otomasyon Programları Eğitimi verilmektedir.Üniversitemizin bütün akademik birimlerinde  2013-2014 akademik yılında katılan öğrencilerden başlayarak, mezuniyet için iş yüküne dayalı kredi sistemi kullanımı uygulaması başlatılmıştır. Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS, EuropeanCredit Transfer andAccumulationSystem ECTS), olarak adlandırılan bu sistem, öğrenci merkezli, öğrencinin iş yüküne dayalı bir kredi sistemidir.AKTS, öğrencinin bir dersi başarıyla tamamlayabilmesi için yapması gereken çalışmaların tümünü (teorik ders, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar, ödevler vb.) ifade eden bir birimdir.Ayrıca Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir reform süreci olan BOLOGNA süreciyle, Avrupa Birliği Ülkeleri Yükseköğretim Kurumlarını yeterlilikler çerçevesinde değerlendirmeyi ve Avrupa genelinde ortak bir kalite anlayışı oluşturmayı hedeflemektedir. Programımız, üniversitemizin almış olduğu kararla 2018_2019 yılında meslek yüksekokulları ve ilgili sanayi kuruluşlarının işbirliğini amaçlayan “3+1 Mesleki Uygulama Eğitimine “ geçmiştir.


PROGRAMIN AMAÇLARI VE HEDEFLERİ:

Turizm sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile turizm sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Tarihi, coğrafi ve kültürel açıdan önemli turizm potansiyeline sahip olan ülkemiz, iyi planlama ve organizasyonlarla dünya turizm pazarından daha çok pay alabilecektir. Konaklama ve turizm işletmelerinin artmasına bağlı olarak gelecekte, sektörde yetişmiş eleman ihtiyacı artacağından; Turizm ve otelcilik sektörlerinde (Konaklama, yiyecek içecek vb.) hizmet üretim süreçlerinde görev alabilecek, alanında gerekli temel bilgilere hakim, yönetime yardımcı olabilecek veya kendi adına işyeri açıp işletebilecek, nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi amaçlar. Özellikle hızla gelişmekte olan turizm sektöründen artan beklentilere cevap verebilecek, ilerici, modern, yoğun talep ve rekabet karşısında yenilikler üretebilecek, hayat boyu öğrenme ilkesini benimseyecek, donanımlı bireyler olabilmeleri için uygun eğitim vermeyi hedefler.

MEZUN OLANLARIN İSTİHDAM VE ÇALIŞMA ALANLARI:

             İş olanakları oldukça geniş olan Turizm ve Otelcilik Programından mezun olan öğrenciler; genel olarak turizm endüstrisinde mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili özel sektör ve kamu sektöründe istihdam edilirler. Mezunların çalışabilecekleri bazı alanlar aşağıda örneklendirilmektedir;

  • Uluslararası ve ulusal konaklama işletmelerinin; ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları, muhasebe vb. departmanlarında,
  • Yiyecek İçecek İşletmelerinin mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış departmanlarında,
  • Seyahat Acentalarının rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarda,
  • Havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında,
  • Çeşitli ulaştırma şirketlerinde,
  • Kongre ve fuar organizasyonu yapan şirketlerde,
  • Kongre-konferans merkezlerinde,
  • Hastanelerde yatak ve yiyecek-içecek servis hizmetlerinde,
  • Turizm enformasyon merkezlerinde çalışabilirler.
  • Ayrıca mezunlar, turizm sektöründe faaliyet göstermek üzere kendi kuracakları işletmelerde de kaliteli ve profesyonel hizmet verebilecek niteliğe sahip olacaklardır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında ön lisansını tamamlayan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek başarılı oldukları takdirde İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Otel Yöneticiliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Turizm ve Otelcilik lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Bu içerik 12.04.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 19050 kez okundu.