S
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı
Genel Bilgi:
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi programı, Keşan Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümüne bağlı olarak 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknolojisi adıyla eğitime başlamıştır. 2009-2010 Eğitim-Öğretim döneminde Yüksek Öğretim Kurumu kararı ile Gaz ve Tesisatı Teknolojisi adını almıştır. Programın eğitim süresi 4 (3+1) yarıyıldır. Programdaki öğrencilerimiz üç dönemde derslerini tamamlayıp dördüncü dönemde işyeri uygulamasını yapmaktadır. Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ile Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. arasında sanayi-okul iş biriliği çerçevesinde yapılan protokolle öğrencilerimiz 2. ve 3. dönemde GAZDAŞ’ın iş sahasında da uygulama yapabilmektedir.
Programda 50m2 Gaz Tesisatı Laboratuarı, 75m2 Kaynak Laboratuarı, 25 m2 Soğutma ve İklimlendirme Laboratuarı ve 25m2 Güneş Enerjisi Laboratuarı vardır. Öğrencilerimiz bu laboratuarlarda derslerde öğrendikleri teorik bilgilerin uygulamalarını yapmaktadırlar.
Programın amacı:
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programının amacı ülkemizde hızla gelişmekte olan doğalgaz, ısıtma ve sıhhî tesisat sektörünün tekniker ihtiyacını karşılamaktır. Ayrıca doğalgaz, ısıtma ve sıhhî tesisat alanındaki temel bilgilere sahip; ilgili sistem ve cihazların işleyiş prensiplerini bilen, bu sistemlerin projelendirilmesinde ve bilgisayar ortamında çizilmesinde, cihazların seçiminde, kurulmasında ve işletilmesinde görev alabilecek yetkinliğe sahip; arıza ve koruyucu bakım servis hizmetlerini verebilecek yeterlilikte, kalite güvence de dahil olmak üzere iş hazırlama, tasarım, montaj ve bakım-onarım birimlerinde görev alabilecek nitelikte, iş güvenliğini ön planda tutan teknik personel yetiştirmektir.
Mezunların kazandığı diploma ve ünvan:
Eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz “Tekniker” unvanı ile “Gaz ve Tesisatı Teknolojisi” önlisans diploması almaktadır.
Kayıt Kabul İşlemleri: Programa ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavından alınan TYT puan türü (birinci oturum) ile yerleşilir.
İş Olanakları: Bu program, doğalgaz, ısıtma ve sıhhi tesisat alanlarına Türkiye genelinde ihtiyaç duyulan ara eleman yetiştirmektedir. Mezunlar; başta doğal gaz kullanılan şehirler olmak üzere sanayi kuruluşlarında, orta ve büyük ölçekli kamu kuruluşları, doğalgaz dağıtım şirketleri, inşaat şirketlerinin yapı tesisat grupları, gaz tesisatı yapan özel şirketler ve ısıtma sektöründeki tüm kuruluşlarda tekniker olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi iş yerlerini kurarak malzeme satışı, danışmanlık ve taahhüt işleri de yapabilmektedirler.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri:
- Makine Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- Nükleer Enerji Mühendisliği
- Enerji Yönetimi