S
Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesinin 3. Toplantısı Yapıldı
Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından düzenlenen, Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök’ün liderliğini yaptığı, Tarım ve Orman Edirne İl Müdürlüğü kontrolünde yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” ile ilgili 2019 Yılı “Proje Değerlendirme Ve Bilgilendirme Toplantısı” 06.03.2019 tarihinde TÜ Keşan Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Saat 10.30 da başlayan toplantıya; Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim üyesi ve Keşan MYO Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök, Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, Tarım ve Orman Keşan İlçe Müdürlüğü'nden Vet. Hek. Gülsüm Gürer, Proje Teknik Elemanı Zir. Müh. Murat Pazarlı ile projeden yararlanan 36 Koyun Islahı yapan yetiştirici katıldı.
“Edirne İli Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi”nin 3. yılında, Proje Lideri Doç. Dr. Süleyman Kök şimdiye kadar nelerin yapıldığı ve ne kadar ilerleme kaydedildiği hakkında bilgilerin verildiği toplantıda, aynı zamanda gelecek iki yılın hedeflerini koyun ıslah çalışması yapan yetiştiricilere aktardı.
"Islah çalışması Yapılan Sürülerdeki koçların hepsine, koç başına 200 TL destek verilmiştir"
“Edirne İli Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi”nin 3. yılında, Edirne'den 36 yetiştiricinin yararlandığı ve TAGEM tarafından Türkiye çapında yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında yürütülen “Karacabey Merinosu Islah Projesi”nde, proje liderleri ile yılda en az bir defa toplantı yapılıyor. Yapılan toplantı da, her yıl koç katımı yapılmadan önce, koç katım tarihlerini ve süresini belirleme yapılmakta ve ayrıca hedeflerin başarı yüzdesi değerlendirilmektedir. Projeye katılıp ayrılan ve sözleşmeye uymayanlar çıkarıldıktan sonra proje, istikrarlı çalışan 36 yetiştiricinin işletmesi ile yürütülmektedir. Projenin denetimleri de, Tarım ve Orman Edirne İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Proje kapsamında, projedeki damızlık Koç, anaç koyun ve doğan tüm kuzulara hayvan başına desteklemeler yapılmaktadır. Proje ile “rol model yetiştiriciler” oluşturularak, elindeki mevcut sürüyü ıslah edip, yerli gen kaynağını geliştirerek korunması ve sürdürülebilir olması amaçlanmaktadır. Bu nedenle devlet, her yıl (yetiştiricilerin sürülerindeki koç ve koyun başına aldığı 25 TL’lik ürün desteği dışında) proje kapsamı sürülerdeki her koça için 200 TL, her anaç koyuna için 40 TL ve doğan her kuzuya da 40’ar TL ilave destek vermektedir.
"5 yıl içerisinde sürü tamamen yenilenmiş olacak"
Proje kapsamında verilen desteklerin doğru kullanılıp kullanılmadığının denetlendiğini, dolayısıyla, bu denetimin, sürünün yenilenmesiyle doğru orantılı olduğunu vurgulayan Proje Lideri Süleyman Kök, "Projede, Her yıl sürünün yüzde 25'inin yenilenmesi isteniyor. Canlı hayvan ile çalışıldığı için bu oran, ölüm ve diğer risklerle birlikte yüzde 20 oluyor. Buna göre her sürünün 5 yıl içerisinde tamamen yeni seçtiğimiz damızlık koç ve koyunlar ile yenilenmiş olmaktadır. Biz de bu hedef oranlar doğrultusunda sürünün yenilenip yenilenmediğini bilgilendiriyor ve yetiştiricilerin de bilinçlenmesini sağlıyoruz. TAGEM, Üniversite, Sivil Toplum Kuruluşu olan Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte çalışarak Koyun yetiştiricilerinin kendi öz kaynaklarını nasıl kullanmaları ve ıslah etmeleri gerektiğini, seleksiyon ile sürüdeki gelişmelerin nasıl belirlendiğini kavratmak için toplantılarımızı yapıyoruz." diye konuştu.
" Koç katım dönemi olarak iki yıldır 15 Mart ile 15 Mayıs tarihleri arası belirlenmiştir"
Projenin, 5 bin 190 koyun üzerinde yürütüldüğü bilgisini de aktaran Proje Lideri Süleyman Kök, şunları söyledi; "Projemize, 256 adet koç + sürüdeki proje dışı diğer koçlar da dâhildir. Proje üst sınırı olan Koyunlarda 6 bine, koçlarda ise 300'e çıkmamız gerekiyor. Şimdiye kadar 100 koyundan 140 tane kuzu elde eder duruma gelmişiz. Yani “Doğuran Koyun Başına Düşen Kuzu Sayısına” göre “Döl Veri Katsayımız” 1,4’tür. Karacabey Merinosu, et ve yapağı verimi için ıslah edilen koyunlardır. Projede belirlediğimiz koç katım dönemi 15 Mart ile 15 Mayıs tarihleri arasında olacaktır. Doğumlarımız da 15 Ağustos'ta başlayıp 60 gün içerisinde bitecek. Dolayısıyla, doğum ağırlıkları ile 45 günlük ağırlıkları alınarak, proje takvimine yetiştiricilerin uyup-uyulmadığı Proje teknik elemanını yaptığı ölçümler ve Tarım İl Müdürlüğünün kontrolleri ile belirleniyor. Şu anda projemizin 3. yılında sürülerde yüzde 52'lik bir yenilenme oldu. Hedeflenenden %8’lik bir sapmamız var." Toplantı sonunda Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday tarafından, TÜ Keşan Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü öğrencilerinin servis salonun da, toplantıya katılan yetiştiricilere, menüde Karacabey Merinosu kuzu etlerinin de bulunduğu yemekler öğrenciler tarafından servis edildi.