Ana Sayfa » Su Ürünleri Programı
S
Su Ürünleri Programı
Genel Bilgiler: Su Ürünleri Programı, Keşan Meslek Yüksekokulu 2005-2006 Öğretim yılında Teknik Programlar Bölümü bünyesinde 29 öğrenci ile eğitime başlamıştır. Günümüzde Su Ürünleri Bölümü bünyesinde bulunan Programın eğitim süresi 4 yarıyıldır. Programın 120 m2 laboratuarı bulunmaktadır. Laboratuarın bir bölümünde akvaryum balıkları üretimi gerçekleştirilmektedir.
Türkiye, deniz ve iç sularda biyolojik zenginliğe sahip olmasının yanı sıra hemen her çeşit su ürünü üretme imkanı olan bir ülkedir. Doğal stokların yanında kültür yoluyla üretimi her geçen gün artan su ürünlerinin hayvansal protein açığının giderilmesinde önemli payı vardır. Son yıllarda su ürünleri sektöründeki ilerlemeler, bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır.
Programın amacı: Su Ürünlerinin avlanması, yetiştirilmesi, depolanması, işlenmesi ve pazarlanması konularında bilgi beceriye sahip, yenilikçi, girişimci, sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye odaklanmış, sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli teknik eleman yetiştirmektir.
Mezunların kazandığı diploma ve ünvan: Su Ürünleri ön lisans diplomasına sahip olan mezunlar Su Ürünleri Teknikeri unvanı alırlar.


Mezunların Çalışma Konuları;
Türkiye, deniz ve iç sularda biyolojik zenginliğe sahip olmasının yanı sıra hemen her çeşit su ürünü üretme imkanı olan bir ülkedir. Doğal stokların yanında kültür yoluyla üretimi her geçen gün artan su ürünlerinin hayvansal protein açığının giderilmesinde önemli payı vardır. Son yıllarda su ürünleri sektöründeki ilerlemeler, bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır.
Programın amacı: Su Ürünlerinin avlanması, yetiştirilmesi, depolanması, işlenmesi ve pazarlanması konularında bilgi beceriye sahip, yenilikçi, girişimci, sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye odaklanmış, sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli teknik eleman yetiştirmektir.
Mezunların kazandığı diploma ve ünvan: Su Ürünleri ön lisans diplomasına sahip olan mezunlar Su Ürünleri Teknikeri unvanı alırlar.
Mezunların Çalışma Konuları;
- Su ürünleri avlanması, işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanması,
- Tatlı su ve deniz balıkları üretimi,
- Akvaryum balıkları üretimi,
- Kabuklu ve eklem bacaklı su ürünlerinin üretimi,
- Balık unu ve yem fabrikalarında üretim ve kalite kontrol analizleri,
- Su kirliliği kontrol ve analizleri.
- Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’na bağlı Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri,
- Devlet Su İşleri,
- Belediye ve özel sektöre ait balıkhaneler,
- Ticari balıkçı tekneleri,
- Deniz balıkları üretim çiftlikleri (Kıyı ve kıyı ötesi kafes üniteleri),
- İç su balıkları üretim çiftlikleri,
- Akvaryum üniteleri ve akvaryumcular,
- Balık yemi ve balık unu fabrikaları,
- Su ürünleri işleme tesisleri (dondurulmuş, konserve, füme balık v.b.),
- Alet, ekipman ve malzeme üreten yan sanayi kuruluşları,
- Ayrıca su ürünleri üretim, işleme ve pazarlamasını özel olarak kendileri de yapabilirler.
Bu içerik 12.04.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 7303 kez okundu.